SİSTEME GİRİŞ

ekygm.gov.tr adresinden “ISBN-ISSN (Yayın Standartları ve Derleme Bilgi Sistemi)”e tıklanarak giriş yapılır.

 

Sistem kullanıcıyı e-devlet sayfasına yönlendirir:

 

"e-Devlet ile Giriş" butonuna tıklanır:

 

Sisteme ilk defa giriş yapılacaksa "e-posta" ve "cep telefonu" bilgilerinizi doldurmanız gerekir. İlgili alanları doldurarak "Kaydet" butonuna bastıktan sonra forma girilen eposta adresinize bir aktivasyon mesajı gelecektir. Bu mesajda yer alan aktivasyon linkine tıklayarak kullanıcı hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.

Sistemdeki hesabınızın aktif hale getirilmesi ya da standart numaraların atanmasını müteakip tarafınıza bildirimde bulunulabilmesi için iletişim bilgilerinizin güncel ve doğru şekilde doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde hesabınız pasif durumda kalacak ve başvuru yapmanız mümkün olmayacaktır. Daha sonraki süreçte bilgilerinizde değişiklik olması halinde profilde bulunan alanları güncelleyebilirsiniz.

 

 

 

YAYIMCI BAŞVURUSU

 

Sistemde kayıtlı bir yayımcı değil iseniz; yayımcı kaydı oluşturmak için Yayımcı İşlemleri menüsünden “Yeni Yayımcı Başvurusu”na tıklayın ve yayımcı kategorisini seçerek ilerleyiniz.

 

 

YAZAR YAYIMCI (GERÇEK KİŞİ) BAŞVURUSU

Yazarlar, isterlerse kendi eserlerinin yayımcısı olabilirler. Bunun için; “Yayımcı Türü” alanından “Yazar Yayımcı (Gerçek Kişi)” seçilmelidir:

 

 

 

KURUMSAL (YAYINEVİ, ODALAR/BİRLİKLER, BELEDİYE vb.) YAYIMCI BAŞVURUSU

Yayımcı türü menüsünden yayımcı türünüzü seçerek yayımcı başvurunuz için açılan başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Kurumsal yayımcıların yayımcı sertifikası alması zorunludur. Yayımcı sertifikası işlemleri Bakanlığımızın Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. ISBN işlemleri için alınacak sertifika faaliyet alanında mutlaka “Yayınevi” ibaresi olmalıdır. Sertifikalar 4 yıl geçerli olup; 4 yılın sonunda yenileme yapılmaktadır.

 

 

TÜRK VATANDAŞI OLMAYAN YAYIMCI BAŞVURUSU

Türk vatandaşı olmadığı halde Türkiye’de ikamet eden yayımcılar da ISBN Türkiye Ajansından standart numara talebinde bulunabilirler. Bunun için yabancı yayımcılar, ikamet ve pasaport belgelerinin örnekleri ve iletişim bilgilerini içeren maili ISBN Türkiye Ajansının resmi mail adresine ( isbn@tb.gov.tr ) iletmelidir.

Ajansımız tarafından ilgili belgelerin incelenmesini müteakip başvuru sahibinin sisteme girişini sağlamak amacıyla kullanıcı adı ve şifre tanımlanarak ilgilinin epostasına iletilir. Yayımcı kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yaparak yayımcı kaydı oluşturmalıdır.

“Türk vatandaşı olmayan kullanıcılarımız giriş yapmak için tıklayınız.” sekmesinden giriş sağlanarak Yayımcı İşlemleri/Yeni Yayımcı Başvurusu’na tıklamak suretiyle yayımcı başvurusu oluşturulur.

Yabancı yayımcılardan da yayınevi vb. kurumsal yayımcı olanlar; Telif Hakları Genel Müdürlüğünden “Yayınevi” ibareli yayımcı sertifikası almalıdır.

 

YAYIMCI İÇİN YETKİLİ BAŞVURUSU

Kurumsal yayımcılar için işlem (ISBN/ISSN başvurusu vb. ) gerçekleştirecek kişiler, sistemden yetkili başvurusunda bulunmalıdır. Yetkili başvurusu için; “Yayımcı İşlemleri” menüsünden “Yayımcı için Yetkili Başvurusu”na tıklamalı; kurumsal yayımcıya ait herhangi bir ISBN ya da ISSN’nin girişini yaparak yetkili başvuru belgesini oluşturmalısınız. Sistemde otomatik olarak oluşacak yetkili başvuru belgesini masaüstüne kaydetmeyi unutmayınız. Belgenin çıktısını alarak kurumsal yayımcı mührü ile mühürleyiniz. Belgeyi, yayınevi sahibi/kurum sorumlusuna imza ve kaşeleterek sisteme “Yetkili Başvuru Listem” alanından yüklemeniz gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

YAYIMCI TARAFINDAN YETKİLİ EKLEME

Kurumsal yayımcıların sistemde daha önce tanımlanmış “sahibi” konumundaki yetkilileri ya da sertifika sahipleri, sistemi kullanmak üzere başka yetkililer ekleyebilir; mevcut yetkililerini iptal edebilirler.

 

Bunun için, “Yetkili Başvuru Listem” alanından yayımcı için var olan yetkililerin listesine erişebilirsiniz. Bu menüden mevcut yetkililerin yetkilerini kaldırabilir; yeni bir yetkili eklemek için de "Yeni Yetkili Ekle" butonunu kullanabilirsiniz.

 

Bu alandan T.C. kimlik numarası ile ad ve soyad bilgisinin uyuşuyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu işlemden sonra eklenen kişi ISBN/ISSN başvurusu ve diğer işlemleri yapabilecektir.

 

 

YAYIMCI SEÇME

Birden fazla yayımcı adına yetkisi bulunan kişiler, işlem yapmak istediği yayımcıyı seçerek seçtiği yayımcı adına işlemleri gerçekleştirebilir. Ekranın sağ üst köşesinde isminizin yazdığı alana tıkladığınızda “Yayımcı Seç”e dokunarak yayımcı seçimini yapabilirsiniz.

 

ISBN BAŞVURU FORMU

ISBN Başvuru Formu eksiksiz olarak doldurularak kaydedilir.

 

Başvuru formları, aynı gün ISBN Türkiye Ajansı personeli tarafından incelenerek değerlendirilir. Başvurularınızın onaylanıp onaylanmadığını sistemden görebilir; reddedilen başvuruların gerekçelerini okuyabilirsiniz.

 

 

ISSN BAŞVURU FORMU

Sistemde tanımlı bir yayımcı (ISBN ya da ISSN almışsanız) iseniz, ISSN Başvuru Formu’nu doğrudan açınız. İlk defa standart numara talebinde bulunacaksanız, öncelikle bu metnin “Yayımcı Başvurusu” bölümündeki adımları izlemeniz gerekir.

 

 

 

 

 

Formu eksiksiz olarak doldurunuz.

Başvurunuz öncelikle “Bekleyen ISSN Başvurularım” alanında görüntülenecektir. ISSN Türkiye Merkezi personelince incelenen başvurular uluslararası ISSN prosedürü ve ülkemiz mevzuatı doğrultusunda değerlendirilir. Atanan ISSN’lerinizi, “Onaylanmış ISSN Kayıtlarım” alanından; reddedilen başvurularınızı ise “Reddedilen ISSN Kayıtlarım” alanından görüntüleyebilirsiniz. 

 

 

Reddedilen başvuruya ait gerekçeyi formda bulabilir ve gerekli düzeltmeleri yaparak başvuru formunuzu güncelleyebilirsiniz. ISSN Türkiye Merkezi personelince güncellenen form yeniden değerlendirilerek gerekli işlem tamamlanır.

 

 

 

 

 

Önemli Bilgiler

Basılı dergilerde “ALINDI BELGESİ” zorunludur. Bu belge, yayın yapılan ilin Savcılık Basın Bürosundan alınmaktadır. Alınan belge başvuru formunda yer alan ilgili alana yüklenmelidir.

 

 

 

 

Alındı Belgesi dışındaki alanlar, ISSN Türkiye Merkezi tarafından yükleme yapılacak alanlardır. Dergi ISSN aldıktan sonra devir, kapatma gibi işlemler söz konusu olduğunda ISSN Türkiye Merkezinin resmi mail adresine ( issn@ktb.gov.tr ) ilgili evrakı iletmeniz ve bilgi vermeniz gerekmektedir. Lisans sözleşmesi alanı, belirli bir süre içinde yayın yapma hakkını alan yayımcılara yöneliktir.

 

 

Online süreli yayınlar için ISSN başvuru şartı; ilk sayının en az 5 makale/metin ile yayımlanmasıdır. Söz konusu makalelere Merkezimizce erişim sağlanabilir olmalıdır. 2 ayrı sayıya ait toplam 5 makale yeterli değildir. Yayımlanan süreli yayına ait URL (https://...), başvuru formunda ilgili alana eklenmelidir.

ISSN atanmış bir yayın adıyla başka bir yayımcının başvuru yapması halinde yeni yayına ISSN atanamaz. Yayımcının, yayın adını değiştirmesi istenir. Aşağıdaki uyarıyı (benzer isimdeki süreli yayınlar) almanız halinde aynı yayın adına “.”, “dergi”, “gazete”, “bülten” vb. ibareler ekleyerek başvuruya devam etmeyiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Süreli yayının her bir farklı formatı (basılı, online vb.) için ayrı ayrı ISSN başvurusu yapılmalıdır. Basılı yayına ait ISSN, online yayında; online yayına ait ISSN basılı yayında kullanılamaz. Yayının yayınlanacağı format “yayınlandığı ortam” alanından doğru şekilde seçilmelidir.